Nachtlicht Ensemble wint Grachtenfestival de Pitch 2020


Na op basis van een programmavoorstel geselecteerd te zijn mocht Nachtlicht op zaterdag 8 februari haar nieuwe programma "Boven water!" pitchen aan het Grachtenfestival Amsterdam. In korte tijd mocht het ensemble laten horen op welke wijze ze het thema Klassiek uit alle werelddelen in hun programma verwerkt hadden. Na een flits van muziek uit Indonesië, Bangladesh, Myanmar en een Indiase raga won Nachtlicht de pitch. Daarnaast ging het ensemble er ook met de Oorkaanprijs vandoor voor de beste podiumpresentatie en performance. Naar aanleiding van deze prijzen zal het ensemble zomer 2020 een concert spelen op het Grachtenfestival en een driedaagse masterclass volgen in de Oorkaanmethode.


Premiere: Noise Cancelling, voor trombone, tuba en orkest


Eind januari 2020 zal een nieuw dubbelconcert voor de twee koperblazers en orkest in premiere gaan. Trombonist Niels Jacobs en tubaïst Matthijs Leffers zullen het werk, getiteld Noise Cancelling ten gehore brengen met het De Goede Orkest, onder leiding van David de Goede. Naast dit dubbelconcert, wat het eerste dubbelconcert ooit is voor deze combinatie van instrumenten, zal de Eerste Symfonie van Johannes Brahms worden gespeeld.

  • 19 januari 20:00 - HERO gallery
  • 24 januari 20:00 - RADION

Concerten Nachtlicht


Dat wat licht is blijft onopgemerkt in het daglicht, maar valt op in de schaduwen van de nacht. Kunstenaars worden al sinds jaar en dag geïnspireerd door dit fenomeen, met als beroemdste voorbeeld uiteraard Rembrandt van Rijn. Gebaseerd op een selectie van Rembrandts mooiste donkere etsen en schilderijen schreef componist Primo Ish-Hurwitz een Schilderijen van een tentoonstelling, waarin een kaarsje aangaat en de schilderijen worden getoond.

Na het doven van het kaarslicht neemt Nachtlicht u mee in de lange gedachtengangen in Solo for 9 musicians van Arjan Linker. De musici openbaren hun verborgen verhalen in het licht van de maan, waarna we terugkeren naar de dagelijkse werkelijkheid met Steve Reichs Tehillim, geschreven op psalmteksten over de schepping der aarde.

  • 13 november – HKU Utrecht
  • 16 november – Driehuis
  • 19 november – Amsterdam Blue Note

Concert Kunst over de vloer Leiden – 3 november 2019


De 19-jarige componist en trombonist Arjan Linker neemt u mee in het trombonerepertoire, gecomponeerd tussen 1850 en augustus 2019.

Samen met pianist Ben Weishaupt zal hij werken van Ravel, Poulenc, Rachmaninov, Bozza en Jongen voor trombone en piano ten gehore brengen. Daarnaast zult u ook kennismaken met het repertoire voor trombone en live electronics, met stukken van Fulkerson en Linker.