Nymphéas Trombone Quartet

Aan het einde van zijn leven schilderde de Franse impressionist Claude Monet een aantal werken die samen de Nymphéas (waterlelie) -serie genoemd worden. De voorliefde voor impressionistische Franse muziek die de trombonisten van het Nymphéas Trombone Quartet delen zorgt ervoor dat zij deze naam met trots dragen. Ook de bezetting van dit ensemble is Frans: vier tenortrombones in plaats van de traditionele verdeling van drie tenor- en één bastrombone, zoals dat buiten Frankrijk meestal voorkomt. 

Het kwartet heeft als doel de luisteraar de fijnere kant van de trombone te laten horen, die niet vaak met het instrument geassocieerd wordt. Daarnaast streven de heren ernaar een impuls te geven aan het repertoire voor trombonekwartet met arrangementen en composities van eigen hand, en door andere componisten te inspireren. 

In januari 2021 kwam hun debuut cd “Orange, Blue and Pink” uit. Recenter zijn ze zich ook gaan verdiepen in zangstukken uit de renaissance.

Wilco Kamminga

Wilco Kamminga (1998) studeert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij na het succesvol afronden van zijn Bachelor, zijn Master doet.

Hier studeert hij bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager. Masterclasses volgde hij bij Jonas Bylund, Ian Bousfield, Daniele Morandini, Sebastiaan Kemner, Bart van Lier, James Markey en Enzo Turriziani. Als orkestmusicus speelde hij in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest  en het Nationaal Jeugdorkest. 

Tim Ouwejan

Tim Ouwejan (geboren op 29-04-2000 in Arnhem, Nederland) is op dit moment solo-trombonist van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij was Academist van het Koninklijks Concertgebouworkest in het seizoen 21/22. Tim is onlangs cum laude afgestudeerd met een 9,5 aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn masterstudie vervolgt bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager. Hij won prijzen op diverse internationale competities: de 2022 ITF (International trombone festival USA) Frank Smith competitie (1e prijs), de 2022 ITF Van Haney competitie (1e prijs), de 2021 Jeju International Brass Competition for Tenor Trombone (1e pijs), de 2021 Getzen Ian Bousfield Solo Competition (1e prijs), de 2021 ITF Alto Trombone competition (1e prijs), the 2020 IPV trombone competition in Saarbrücken (3e prijs), bij Classic Young Masters 2019 (Classic Young Masters Award, Young Talent Orchestra Award, publieksprijs).

Tim Ouwejan (born 29-04-2000 in Arnhem, The Netherlands) is currently principal trombone player of the Radio Philharmonic Orchestra of the Netherlands and was Academist of the Royal Concertgebouw Orchestra in the season 21/22. Tim just finished his bachelor exam with destinction at the Conservatory of Amsterdam and currently studies his masters with Jörgen van Rijen, Pierre Volders and Remko de Jager. Tim is co-founder of the Nymphéas Trombone Quartet, which he founded together with three friends and colleagues of the same conservatory. He won prizes at several competitions: the 2022 ITF (International trombone festival USA) Frank Smith competition (1st price), the 2022 ITF Van Haney competition (1e price),the 2021 Jeju International Brass Competition for Tenor Trombone (1st price), the 2021 Getzen Ian Bousfield Solo Competition (1st price), the 2021 ITF Alto Trombone competition (1st price), the 2020 IPV trombone competition in Saarbrücken (3rd prize), at Classic Young Masters 2019 (Classic Young Masters Award, Young Talent Orchestra Award, Audience Award). 

Niels Jacobs

Niels Jacobs (1999) volgt zijn masterstudie aan de Hochschule der Künste Bern bij internationaal gevierde trombonist Ian Bousfield. Hij treedt regelmatig op met het Nymphéas Trombone Quartet en het Sweelinck Koperkwintet, en hij remplaceert onder meer bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en het Koninklijk Concertgebouworkest. In het seizoen 2022/2023 is hij academist bij het Sinfonieorchester Basel.

Niels begon op zijn achtste jaar met lessen euphonium bij het fanfareorkest Kunst en Genoegen Leiden, en maakte op zijn tiende de overstap naar trombone. Toen hij veertien was werd hij aangenomen bij het Jeugdorkest Nederland, en kort daarna besloot hij zich te verdiepen in het spelen en beluisteren van klassieke muziek.

In 2017 startte Niels zijn bachelor studie Klassiek Trombone aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij lessen kreeg van Pierre Volders, Remko de Jager en Jörgen van Rijen. Hij studeerde hier in 2021 succesvol af en besloot zijn studie voort te zetten in Zwitserland.

In de afgelopen jaren heeft Niels veel successen geboekt bij competities. Zo won hij in 2018 het Prinses Christina Concours, waarna hij veel soloconcerten in binnen- en buitenland gaf, en hij te gast was als jong talent bij Podium Witteman. Later won hij ook de 2022 ITF Robert Marsteller Competition en de tweede prijs van de 2021 Getzen Ian Bousfield Solo Competition.

 Arjan Linker

Arjan Linker (2000) studeert klassiek compositie en klassiek trombone aan het Conservatorium van Amsterdam, met hoofdvakdocenten Richard Ayres, Wim Henderickx, Willem Jeths en Meriç Artaç (compositie), en Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager (trombone). Als artistiek leider van het Nachtlicht Ensemble ontwikkelt hij spannende programma’s waarin dit publiek wordt meegenomen op avontuur langs nieuwe klanken en verfrissende ideeën die nog lang voortleven in hun gedachten. Daarnaast is hij actief in het Nymphéas Trombone Quartet, en andere ensembles zoals het jong Nederlands Blazers Ensemble.

Arjan werkt als componist met verschillende orkesten, ensembles en solisten zoals het Nederlands Blazers Ensemble, het Ricciotti Ensemble, het Metropole Orkest, Bram van Sambeek, Brandt Attema en Sebastiaan Kemner met uitvoeringen in onder andere het Concertgebouw, de Doelen en TivoliVredenburg. Naast zijn akoestische werken maakt Linker vaak gebruik van live electronics, die de interactie aangaan met instrumentalisten.

Deze live electronics vormen ook een groot deel van Linkers signatuur als trombonist en improvisator: zowel in zijn interdisciplinaire solo performances als in zijn ensemblespel ontdekt hij de mogelijkheden de combinatie van electronics met zijn instrument. Als solist zoekt Linker vaak de samenwerking met visuele kunstenaars, met wie hij vanuit improvisatie interdisciplinaire voorstellingen ontwikkelt.